Aquest post continua el projecte d’un conjunt d’articles que ens proposa l’amic Joan Manuel Surroca, periodista esportiu expert en olimpisme amb un llarg recorregut i experiència. A més, és un habitual col·laborador de la Fundació Barcelona Olímpica. Podeu seguir els seus escrits al blog El Marcador i al seu perfil de Twitter.
Avui ens presenta la seva vivència durant el XVIII Campionat d’Europa de Basquetbol que es va organitzar al Palau Municipal d’Esports de Barcelona i al Pavelló Ausiàs March de Badalona del 27 de setembre al 6 d’octubre de 1973.
És curiós que, després d’haver jugat dues temporades com a federat en categoria juvenil, precisament la meva primera gran competició internacional com a periodista radiofònic fos un Campionat d’Europa de Basquetbol. Acompanyat del gran especialista Justo Conde vaig realitzar connexions i transmissions dels partits a Ràdio Joventut de Barcelona que en aquell temps ja informava en directe dels partits dels equips catalans al campionat de la lliga espanyola de basquetbol. A més, per un fet puntual i circumstancial, vaig tenir l’oportunitat d’intervenir en un butlletí de Radio Nacional de España, el que llavors per a un principiant com jo eren paraules majors. Qui m’havia de dir que amb el pas dels anys arribaria a ser el responsable del servei d’esports de Radio Nacional de España a Catalunya? És per tot això que, personalment, aquell Campionat d’Europa de Basquetbol de 1973 (Eurobasket) és inoblidable.
Amb la participació de dotze seleccions, el Campionat d’Europa de Basquetbol es va disputar del 27 de setembre al 6 d’octubre de 1973. La fase prèvia va constar de dos grups, les competicions del grup A es van disputar al modern pavelló del carrer Alfons XIII de Badalona i les del grup B, on hi havia la selecció espanyola, al Palau Municipal d’Esports de Barcelona que, també va ser l’escenari de les semifinals i la final. Després d’una formidable primera fase, on tan sols es va perdre ajustadament davant Iugoslàvia i on es van obtenir victòries sobre França, Grècia, Bulgària i Itàlia, la selecció espanyola es va classificar per a les semifinals on es va enfrontar a la totpoderosa selecció soviètica. Els soviètics eren els màxims favorits per guanyar el campionat i sumar el seu novè títol consecutiu. D’altra banda, les aspiracions del seleccionat espanyol tenien com a principal objectiu lluitar per la medalla de bronze. Però, davant la sorpresa general i contra tot pronòstic, Espanya va guanyar la URSS (80-76) i els Sergei Belov, Modestes Paulauskas, Ivan Edeshko, Serguei Kovalenko, Valeri Miloserdov o Aleksander Boloshev. En aquell històric partit, tots els jugadors espanyols van estar a un gran nivell, però, sens dubte, va ser la nit de Miguel Ángel Estrada que, a més d’anotar punts vitals, va ser un colós en el rebot davant els gegants soviètics. A la final, disputada en un Palau dels Esports abarrotat i en un ambient extraordinari, la victòria de la selecció espanyola davant de la Iugoslàvia dels Rato Tvrdic, Zoran Slavnic, Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić, fragan Ivkovic o Vinko Jelovac es veia com un repte molt difícil d’aconseguir. Des d’un bon principi, els iugoslaus es van mostrar superiors i van controlar el partit amb còmodes avantatges davant un combatiu equip espanyol que, en la segona part, va tenir uns minuts, tan brillants com insuficients, per superar el potencial dels “plavi” (67- 78). Va ser una plata daurada i es va acomplir el que abans de començar el campionat havia pronosticat Raimundo Saporta: “al pódium se sube con el pie derecho“. Amb aquest gran èxit, la formidable selecció espanyola dirigida per Antonio Díaz Miguel i formada per Vicente Ramos, Carmelo Cabrera, Gonzalo i José Luis Sagi-Vela, Francesc “Nino” Buscató, Wayne Brabender, Manolo Flores, Luis Miguel Santillana, Enric Margall, Rafael Rullan, Clifford Luyck i Miguel Ángel Estrada, es van situar en primera línia del basquetbol europeu.
Per a més informació o consultes relacionades amb els fons documentals que custodiem al CEO Samaranch, contacta’ns a ceosamaranch@fbolimpica.es

Vivencias de un periodista deportivo: acreditaciones deortivas con encanto (IX)
Este post continúa el proyecto de un conjunto de artículos que nos propone el amigo Joan Manuel Surroca, periodista deportivo experto en olimpismo con un largo recorrido y experiencia. Además, es un habitual colaborador de la Fundación Barcelona Olímpica. Pueden seguir sus escritos en el blog El Marcador y en su perfil de Twitter.
Hoy nos presenta su vivencia durante el XVIII Campeonato de Europa de Baloncesto que se organizó en el Palacio Municipal de Deportes de Barcelona y en el Pabellón Ausias March de Badalona del 27 de setiembre al 6 de octubre de 1973.
Es curioso que, después de haber jugado dos temporadas como federado en categoría juvenil, precisamente, mi primera gran competición internacional como periodista radiofónico fuera un Campeonato de Europa de Baloncesto. Acompañado del gran especialista Justo Conde realicé conexiones y transmisiones de los partidos en Radio Juventud de Barcelona que en aquel tiempo ya informaba en directo de los partidos de los equipos catalanes en el campeonato de la liga española de baloncesto. Además, por un hecho puntual y circunstancial, tuve la oportunidad de intervenir en un boletín de Radio Nacional de España, lo que entonces para un principiante como yo eran palabras mayores. ¿Quién me iba a decir que con el paso de los años llegaría a ser el responsable del servicio de deportes de Radio Nacional de España en Cataluña. Es por todo ello que, personalmente, aquel Campeonato de Europa de Baloncesto de 1973 (Eurobasket) es inolvidable.
Con la participación de doce selecciones, el Campeonato de Europa de Baloncesto se disputó del 27 de septiembre al 6 de octubre de 1973. La fase previa constó de dos grupos, el grupo A se disputó en el moderno pabellón de la calle Alfonso XIII de Badalona y el grupo B, donde estaba la selección española, en el Palacio Municipal de Deportes de Barcelona que, también fue el escenario de las semifinales y la final. Tras una formidable primera fase, donde tan sólo se perdió ajustadamente ante Yugoslavia y se obtuvieron victorias sobre Francia, Grecia, Bulgaria e Italia, la selección española se clasificó para las semifinales donde se enfrentó a la todopoderosa selección soviética. Los soviéticos eran los máximos favoritos para ganar el campeonato y sumar su noveno título consecutivo. Por otro lado, las aspiraciones del seleccionado español tenían como principal objetivo luchar por la medalla de bronce. Pero, ante la sorpresa general y contra todo pronóstico, España ganó a la URSS (80-76) y a los Sergei Belov, Modestas Paulauskas, Ivan Edeshko, Sergei Kovalenko, Valeri Miloserdov o Aleksander Boloshev. En aquel histórico partido, todos los jugadores españoles estuvieron a un gran nivel, pero, sin duda, fue la noche de Miguel Ángel Estrada que, además de anotar puntos vitales, fue un coloso en el rebote ante los gigantes soviéticos. En la final, disputada en un Palacio de los Deportes abarrotado y en un ambiente extraordinario, la victoria de la selección española frente a la Yugoslavia de los Rato Tvrdic, Zoran Slavnic, Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović, Drazen Dalipagic, Fragan Ivkovic o Vinko Jelovac se veía como un reto muy difícil de conseguir. Desde un buen principio, los yugoslavos se mostraron superiores y controlaron el partido con cómodas ventajas ante un combativo equipo español que, en la segunda parte, tuvo unos minutos, tan brillantes como insuficientes, para superar el potencial de los “plavi” (67- 78). Fue una plata dorada y se cumplió lo que antes de comenzar el campeonato había pronosticado Raimundo Saporta: “al pódium se sube con el pie derecho“. Con este gran éxito, la formidable selección española dirigida por Antonio Díaz Miguel y formada por Vicente Ramos, Carmelo Cabrera, Gonzalo y José Luis Sagi- Vela, Francisco “Nino” Buscató, Wayne Brabender, Manolo Flores, Luis Miguel Santillana, Enric Margall, Rafael Rullán, Clifford Luyck y Miguel Ángel Estrada, se situaron en primera línea de baloncesto europeo.
Para más información o consultas relacionadas con los fondos documentales que custodiamos en el CEO Samaranch, contáctanos en ceosamaranch@fbolimpica.es
Deixa un comentari