Aquest post continua el projecte d’un conjunt d’articles que ens proposa l’amic Joan Manuel Surroca, periodista esportiu expert en olimpisme amb un llarg recorregut i experiència. A més, és un habitual col·laborador de la Fundació Barcelona Olímpica. Podeu seguir els seus escrits al blog El Marcador i al seu perfil de Twitter.
Avui ens presenta la seva vivència durant l’eliminatòria de la Copa Davis entre Espanya i Gran Bretanya que es va organitzar a la pista central del Reial Club de Tennis Barcelona -1899 de l’1 al 3 d’octubre de 1982.
Com a escenari de nombroses gestes dels nostres tennistes a la Copa Davis, la pista central del Reial Club de Tennis Barcelona -1899 (RCTB-1899) es va guanyar, amb tota justícia, l’apel·latiu de pista talismà del tennis espanyol. Cal recordar que no sempre va ser-ho, tot i que de vegades es va quedar molt a prop del miracle. Un bon exemple va ser el cas de l’eliminatòria de la Copa Davis entre Espanya i Gran Bretanya que va tenir lloc entre els dies 1 i 3 d’octubre de 1982. Les dues seleccions es jugaven la permanència a la màxima categoria de la competició. Els duels entre espanyols i britànics a la Copa Davis eren ja un clàssic atès que en aquella ocasió ho feien per tretzena vegada, amb un equilibrat balanç de sis victòries per cada bàndol.
A l’inici dels anys vuitanta, el tennis espanyol vivia una etapa de transició en la qual era difícil tapar el buit de jugadors com Manuel Orantes o Pepe Higueras. Com a escenari de la transcendental eliminatòria de la Copa Davis, el capità de l’equip, Manolo Santana, va apostar per Barcelona com a seu amb l’objectiu d’organitzar el partit a la màgica pista central del Reial Club de Tennis Barcelona -1899. Malauradament, l’eliminatòria va caure del costat britànic per un ajustat 3-2 després de quatre dies de competició i gairebé quinze hores de partit on es van disputar 19 sets i 182 jocs.
La primera jornada va resultar del tot negativa. En el primer partit, tot i imposar-se en els dos primers sets, Fernando Luna va acabar cedint en cinc sets davant el britànic Andrew Jarrett. El començament no podia ser pitjor ja que el 2-0 va caure, amb tota lògica, amb la victòria de Buster Mottram, número 1 de l’equip britànic, sobre López Maeso.
Per guanyar l’eliminatòria de Copa Davis era necessari un miracle. La veritat és que quan es donava la victòria gairebé per perduda va estar a un pas de fer-se realitat. Ángel Giménez i Sergi Casal van guanyar el partit de dobles i van donar el primer punt d’esperança, el qual va reforçar López Maeso després d’imposar a Andrew Jarrett i aconseguint la igualada (2-2). La sort de l’eliminatòria es resoldria en el partit entre Fernando Luna i Buster Mottram que, després d’un llarg i disputat primer set, favorable al britànic, es va haver d’ajornar per la pluja. Hi havia el precedent de l’eliminatòria de 1975 on també es va ajornar el final del cinquè partit, però a diferència d’aquella ocasió, on Manuel Orantes va guanyar el partit després de superar una pilota de partit en contra, a Fernando Luna li va faltar encert en les pilotes clau i va acabar perdent tot i estar a punt d’igualar a un set i obrir el partit. Una derrota dolorosa però molt digna.
Es va donar la curiosa coincidència que aquell mateix dia, a les diferents pistes del Reial Club de Tennis Barcelona -1899, es disputaven els partits de la primera ronda del Trofeu Comte de Godó.
RESULTATS ELIMINATÒRIA
- Andrew Jarrett – Fernando Luna (5-7 / 2-6 / 7-5 / 6-0 / 6-2).
- Buster Mottram- López Maeso (6-2 / 6-0 / 6-2).
- Ángel Gimenez-i Sergi Casal – Andrew Jarrett i Jonathan Smith (4-6 / 6-2 / 6-3 / 6-1).
- Lopez Maeso – Andrew Jarrett (7-5 / 6-3 / 2-6 / 7-5).
- Buster Mottram – Fernando Luna (8-6 / 8-6 / 6-2).
Per a més informació o consultes relacionades amb els fons documentals que custodiem al CEO Samaranch, contacta’ns a ceosamaranch@fbolimpica.es

Vivencias de un periodista deportivo: acreditaciones deportivas con encanto (VIII)
Este post continúa el proyecto de un conjunto de artículos que nos propone el amigo Joan Manuel Surroca, periodista deportivo experto en olimpismo con un largo recorrido y experiencia. Además, es un habitual colaborador de la Fundación Barcelona Olímpica. Puede seguir sus escritos en el blog El Marcador y en su perfil de Twitter.
Hoy nos presenta su vivencia durante la eliminatoria de la Copa Davis entre España y Gran Bretaña que se organizó en la pista central del Real Club de Tenis Barcelona -1899 del 1 al 3 de octubre de 1982.
Como escenario de numerosas hazañas de nuestros tenistas en la Copa Davis, la pista central del Real Club de Tenis Barcelona -1899 (RCTB-1899) se ganó, con toda justicia, el apelativo de pista talismán del tenis español. Hay que recordar que no siempre lo fue, aunque a veces se quedó muy cerca del milagro. Un buen ejemplo fue el caso de la eliminatoria de la Copa Davis entre España y Gran Bretaña que tuvo lugar entre los días 1 y 3 de octubre de 1982. Las dos selecciones se jugaban la permanencia en la máxima categoría de la competición. Los duelos entre españoles y británicos en la Copa Davis eran ya un clásico dado que en aquella ocasión lo hacían por decimotercera vez, con un equilibrado balance de seis victorias por cada bando.
Al inicio de los años ochenta, el tenis español vivía una etapa de transición en la que era difícil tapar el vacío de jugadores como Manuel Orantes o Pepe Higueras. Como escenario de la trascendente eliminatoria de la Copa Davis, el capitán del equipo, Manolo Santana, apostó por Barcelona como sede con el objetivo de organizar el partido en la mágica pista central del Real Club de Tenis Barcelona -1899. Desgraciadamente, la eliminatoria cayó del lado británico por un ajustado 3-2 después de cuatro días de competición y casi quince horas de partido donde se disputaron 19 sets y 182 juegos.
La primera jornada resultó del todo negativa. En el primer partido, a pesar de imponerse en los dos primeros sets, Fernando Luna acabó cediendo en cinco sets ante el británico Andrew Jarrett. El comienzo no podía ser peor ya que el 2-0 cayó, con toda lógica, con la victoria de Buster Mottram, número uno del equipo británico, sobre López Maeso.
Para ganar la eliminatoria de Copa Davis era necesario un milagro. Lo cierto es que cuando se daba la victoria casi por perdida estuvo a un paso de hacerse realidad. Ángel Giménez y Sergio Casal ganaron el partido de dobles y dieron el primer punto de esperanza, el cual reforzó López Maeso tras imponerse a Andrew Jarrett y logrando la igualada (2-2). La suerte de la
eliminatoria se resolvería en el partido entre Fernando Luna y Buster Mottram que, tras un largo y disputado primer set, favorable al británico, se tuvo que aplazar por la lluvia. Existía el precedente de la eliminatoria de 1975 donde también se aplazó el final del quinto partido, pero a diferencia de aquella ocasión, donde Manuel Orantes ganó el partido después de
superar una pelota de partido en contra, a Fernando Luna le faltó acierto en las pelotas clave y acabó perdiendo a pesar de estar a punto de igualar a un set y abrir el partido. Una derrota dolorosa pero muy digna.
Se dio la curiosa coincidencia que ese mismo día, en las diferentes pistas del Real Club de Tenis Barcelona -1899, se disputaban los partidos de la primera ronda del Trofeo Conde de Godó.
RESULTADOS ELIMINATORIA:
- Andrew Jarrett – Fernando Luna (5-7 / 2-6 / 7-5 / 6-0 / 6-2).
- Buster Mottram- López Maeso (6-2 / 6-0 / 6-2).
- Ángel Gimenez-y Sergio Casal – Andrew Jarrett y Jonathan Smith (4-6 / 6-2 / 6-3 / 6-1).
- Lopez Maeso – Andrew Jarrett (7-5 / 6-3 / 2-6 / 7-5).
- Buster Mottram – Fernando Luna (8-6 / 8-6 / 6-2).
Para más información o consultas relacionadas con los fondos documentales que custodiamos en el CEO Samaranch, contáctanos en ceosamaranch@fbolimpica.es
Deixa un comentari