25 anys per recordar

El dia 25 de juliol de 1992 es va celebrar la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 i, per tant, es donaven per inaugurats els XXV Jocs Olímpics d’estiu de l’era moderna. Per tant, l’any passat, es van celebrar 25 anys d’aquella efemèride.

En el marc de les celebracions, vam voler projectar un recull dels millors moments de la cerimònia d’inauguració. El nostre auditori té una pantalla de grans dimensions que permet veure una projecció com si fos un cinema. Us imagineu veure els millors moments de la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics en pantalla gran i en companyia d’amics i coneguts? I a més poder comentar-ho en directe, aplaudir o riure?

Conjunt d'objectes de la col·lecció a l'escenari del museu
Conjunt d’objectes de la col·lecció a l’escenari del museu | © Arxiu Fundació Barcelona Olímpica

Un escenari ple d’objectes

A més a més vam omplir completament la tarima de l’auditori amb una gran quantitat d’objectes originals de la nostra col·lecció. Els més grans i vistosos no hi van faltar, però també d’altres més petits i discrets. Realment semblava un gabinet de curiositat. Quina era la funció d’aquests objectes? Primer de tot sorprendre, òbviament, però de l’altra permetre que els visitants relacionessin allò que havien vist amb el patrimoni que mantenim al museu, és a dir els objectes que apareixien als audiovisuals.

Els objectes tenen una gran capacitat de relacionar records i fets amb la realitat. En paraules d’estudiosos de la museologia com Joan Santacana, el poder evocador dels objectes permeten materialirzar la història o els records. Són com àncores que permeten materialitzar una idea, un concepte o una emoció.

Creiem que la nostra proposta es dirigia directament a l’emoció que es podia generar en relacionar un conjunt d’objectes amb l’audiovisual que es projectava per commemorar el 25 aniversari de la inauguració dels Jocs Olímpics. Aquesta relació permetia vincular un objecte amb la funció per a la qual va ser dissenyat.

Sembla una mica complicat, però en veure les cares de les persones assistents i les ganes que tenien de fer-se fotografies amb els objectes que acabaven de veure en els audiovisuals, considerem que ho vam aconseguir.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: