Soohorang i Bandabi, noves peces de la col·lecció

El passat 22 de gener, el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona  va rebre la donació, per part del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics i Paralímpics de PyeongChang (Corea del Sud), de les mascotes oficials dels propers Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern.

Aquesta donació ha estat possible gràcies a la col·laboració que recentment s’està intensificant entre els diferent museus internacionals que formen part de la Olympic Museum Network, una comunitat formada per professionals de 28 museus olímpics de tot el món. Aquesta xarxa de col·laboració està liderada pel The Olympic Museum, a Lausana, que és el museu que ens va facilitar el contacte del Comitè Organitzador.

El context: els Jocs Olímpics i Paralímpics de PyeongChang

Els XXIII Jocs Olímpics d’hivern s’inauguraran el proper dia 9 de febrer a l’Estadi Olímpic de la regió sud-coreana de PyeongChang, i es clausuraran el dia 25 de febrer. Per la seva banda, els XII Jocs Paralímpics d’hivern tindran lloc entre els dies 9 i 18 de març de 2018.

Sabies que…

  • La regió de PyeongChang havia intentat ser seu olímpica en dues ocasions: als Jocs Olímpics d’hivern de 2010 (que van ser assignats a la ciutat canadenca de Vancouver) i als Jocs Olímpics de 2014 (que van ser assignats a la ciutat russa de Sotxi)?
  • L’elecció de PyeongChang com a seu olímpica va tenir lloc en la 123ª Sessió del Comitè Olímpic Internacional, organitzada el dia 6 de juliol de 2011, a la ciutat sud-africana de Durban?
  •  PyeongChang com a regió organitzadora dels Jocs Olímpics d’Hivern va vèncer les candidatures de Munic (Alemanya) i Annecy (França)?
  • Aquests són els tercer Jocs Olímpics d’hivern que es realitzaran en territori asiàtic després dels organitzats a terres nipones: Sapporo 1972 i Nagano 1998?

Les mascotes

La mascota dels Jocs Olímpics d’hivern de PyeongChang, anomenada SOOHORANG, representa un tigre blanc, un animal sagrat molt important en la cultura i mitologia de Corea. El seu nom prové dels termes coreans sohoo, que significa “protecció” i ho-rang-hi, que vol dir “tigre”. 

Sabies que…

  • Als Jocs Olímpics d’estiu celebrats a Seül l’any 1988 la mascota Hodori també era un tigre? En aquell cas era un tigre taronja de Sibèria.

 

La mascota dels Jocs Paralímpics d’hivern de PyeongChang, anomenada BANDABI, representa un os bru amb una característica mitja lluna al pit. El seu nom prové de la paraula bandal, que en coreà fa referència a aquest tipus d’os, molt estès pel sud-est asiàtic.

Sabies que…

  • L’os i el tigre són figures molt importants en l’origen mitològic del país segons la llegenda de Tangun, el fundador de Corea?

 

Conjunt de dues vitrines amb les mascotes olímpiques de PyeongChang i un audiovisual amb aquestes com a protagonistes.
Les mascotes olímpiques de PyeongChang a l’entorn d’un audiovisual promocional dels Jocs. | © Arxiu Fundació Barcelona Olímpica

El projecte

En els anteriors Jocs Olímpics de Rio de Janeiro de 2016, el museu va exhibir una exposició temporal commemorativa dedicada a aquella edició dels Jocs Olímpics d’estiu. El projecte va ser el tret de sortida de la possibilitat de fer coincidir determinades accions al museu amb la celebració de gran esdeveniments esportius, especialment al voltant dels Jocs Olímpics, presentant continguts museològics i objectes de l’esdeveniment en curs.

Donada la rellevància dels Jocs Olímpics en la temàtica del nostre museu, el Departament d’Activitats i el de Col·lecció hem preparat un seguit d’accions encaminades a donar moviment al hall del museu i permetre la difusió dels propers Jocs Olímpics i Paralímpics de PyeongChang.

  • Dues vitrines en les quals els visitants poden veure les mascotes oficials dels Jocs Olímpics de PyeongChang: Soohorang i Bandabi.
  • Un audiovisual relacionat amb els Jocs Olímpics i Paralímpics de PyeongChang on es poden veure les mascotes practicant diferents esports olímpics i paralímpics d’Hivern. Aquest espai s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració amb el comitè organitzador dels Jocs Olímpics i Paralímpics de PyeongChang.

El que es vol plantejar en aquest muntatge és un fet que vam voler experimentar durant la commemoració dels 25 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 en la qual vam omplir de peces originals l’auditori del museu, envoltant la pantalla on els espectadors van poder gaudir d’un vídeo resum del la cerimònia d’inauguració.

L’experiència se centrava en l’interès que podien suscitar diverses peces originals que es podien veure, mitjançant un audiovisual, en el context per al qual van ser ideades i utilitzades. En el plantejament de les mascotes de PyeongChang, aquestes estan situades a prop del vídeo promocional que el Comitè Organitzador ha difós simulant-ne la creació i recreant-les practicant diversos esports olímpics d’hivern.

Objectes de la col·lecció decorant una projecció dels 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona'92
25 anys per recordar | © Arxiu Fundació Barcelona Olímpica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: