Els museus, com a entitats culturals que vetllen per la conservació, la investigació i la difusió del patrimoni, emmagatzemen en les seves col·leccions una gran diversitat d’objectes patrimonials.
Una gran part d’aquestes col·leccions es mostren en el recorregut permanent del museu i les exposicions temporals però també és cert que els museus disposen d’importants fons patrimonials guardats en els seus dipòsits de col·leccions que fins i tot en alguns casos no s’arriben a exposar mai.
D’uns anys ençà, diverses iniciatives tracten de posar en relleu l’existència de les peces que, tot i no formar part del recorregut permanent del museu, sí que formen part de la col·lecció i, per tant, formen part del patrimoni cultural de la institució.
Darrerament es ve donant molta importància a les visites als dipòsits de col·lecció dels museus per part dels visitants. De la mateixa manera, es porta a terme l’exhibició puntual de peces que es troben emmagatzemades als dipòsits de col·leccions i que no es poden veure de forma habitual. Un fet que permet posar de relleu l’existència d’un ric patrimoni que resta invisible a la immensa majoria dels visitants dels museus. Aquestes iniciatives solen dur-se a terme mitjançant espais determinats a les mateixes entitats o a través de pàgines web, xarxes socials, etcètera.

El projecte
Tot va començar coincidint amb la festivitat de la Mercè de 2016, on vàrem iniciar un nou projecte conjunt entre els departaments de Col·lecció i Activitats del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch. Aquest projecte consistia en reservar una vitrina, exhibida al hall del museu, on s’hi exposarien aquells objectes que acabaven d’arribar al museu o que es trobaven al dipòsit de col·lecció.
Per a desenvolupar aquest projecte vàrem triar tres dates commemoratives del calendari anual de l’Ajuntament de Barcelona que estan separades, aproximadament, per uns quatre mesos. Les dates triades són fixes i, per tant, no sotmeses a canvis. Creiem que una distància de quatre mesos és suficient per mostrar un canvi però també per permetre que un gruix substancial del públic pugui veure les peces exposades.
Les dates seleccionades per organitzar les vitrines temàtiques són:
- Festivitat de Santa Eulàlia (12 de febrer).
- Dia Internacional dels Museus (18 de maig).
- Festivitat de la Mercè (23 de setembre).

Seguint aquesta línia, fins al moment hem exposat:
- Material esportiu de pell de principis del segle XX que va ser restaurat l’any 2016.
- Una col·lecció de jocs de taula de temàtica esportiva de principis de segle XX.
- Un conjunt de marxandatge falsificat de Barcelona’92.
- Diversos elements creats per als Jocs Paralímpics de Barcelona’92.
- Una extensa col·lecció de documents i marxandatge de la Candidatura de Barcelona’92.
- Una col·lecció de materials que testimonien els inicis de la pràctica dels dards a Catalunya.
L’objectiu
El principal objectiu del projecte és donar a conèixer al visitant del museu aquells objectes patrimonials que no podem veure al recorregut permanent i transmetre la voluntat que el nostre museu és un espai participatiu, dinàmic i viu que rep donacions, i que treballa en la investigació i difusió dels objectes que formen part de la col·lecció del museu.
Ens hem adonat que és complex argumentar l’existència d’un patrimoni relacionat amb el món esportiu, una activitat que en el nostre entorn es troba més relacionada amb l’oci que no pas amb la història, l’art, el coneixement científic o els museus.
Creiem que aquest blog ens serveix per anar mostrant les diferents activitats que duem a terme i que ens apropen a les tasques que altres museus més reconeguts popularment realitzen (conservació, restauració, exhibició i educació). També és una eina que posa en valor l’important patrimoni cultural que el nostre museu atresora.
Deixa un comentari