3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Avui dia 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Aquesta efemèride va ser aprovada per Nacions Unides el 14 d’octubre de 1992[1] i en la resolució que se’n va publicar podem llegir que es fa coincidir la declaració amb el desè aniversari de les Nacions Unides i tenia la voluntat de promoure l’acció per a la igualtat de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, la resolució fa efectiva la proclama del 3 de desembre com a Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, anima els estats membres a intensificar esforços i mesures sostingudes en el temps i anima a la cooperació en l’observància d’aquesta proposta. Aquesta proclama naixia amb la voluntat de crear una societat a l’abast de tothom, independentment de les seves capacitats, de cara a 2010.

Cadira de rodes exposada al museu en l’espai dedicar a Ludwig Guttmann al Museu Olímpic i de l’Esport

Pocs mesos abans, a la ciutat de Barcelona, s’havia celebrat la IX edició dels Jocs Paralímpics. Aquests Jocs, reconeguts oficialment a Roma l’any 1960 però originaris d’esdeveniments molt anteriors. De fet, per trobar els orígens dels Jocs Paralímpics s’acostuma a buscar els seus antecedents en els Jocs de Stoke Mandeville. En aquest poblet anglès, l’any 1948 s’hi va celebrar un esdeveniment esportiu per a veterans de la Segona Guerra Mundial que havien quedat afectats per diferents lesions medul·lars. El seu impulsor, el neuròleg Ser Ludwig Guttmann, creia fermament que l’esport era una eina immillorable per al tractament de les persones amb discapacitat. Els Jocs de Stoke Mandeville serien l’inici d’una sèrie d’esdeveniments de caràcter internacional que s’anirien repetint periòdicament.

A dia d’avui hi ha una extensa gama d’esdeveniments esportius de caire internacional dirigits a col·lectius de persones amb discapacitat. Així doncs per exemple els Jocs Paralímpics es dirigeixen a esportistes amb diferents graus de discapacitat física, sensorial, paràlisi cerebral i discapacitat intel·lectual; els Special Olympics es dirigeixen a esportistes amb discapacitat intel·lectual i els Deaflympics es dirigeixen a col·lectius amb discapacitat auditiva.

 

[1] https://undocs.org/es/A/RES/47/3

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: