Vivències d’un periodista esportiu: acreditacions esportives amb encant (XIV)

Aquest post continua el projecte d’un conjunt d’articles que ens proposa l’amic Joan Manuel Surroca, periodista esportiu expert en olimpisme amb un llarg recorregut i experiència. A més, és un habitual col·laborador de la Fundació Barcelona Olímpica. Podeu seguir els seus escrits al blog El Marcador i al seu perfil de Twitter.

Avui ens presenta la seva vivència durant l’homenatge al futbolista Ladislau Kubala organitzat a l’Estadi de Montjuïc el 24 d’abril de 1993.

 

El 24 d’abril de 1993, l’Estadi de Montjuïc va ser l’escenari d’un multitudinari homenatge del futbol català a un dels més grans i emblemàtics futbolistes de la història: Ladislau Kubala.

Al voltant de 40.000 aficionats van acudir a l’Estadi de Montjuïc per tal de participar en la festa futbolística en el seu honor que va aplegar una nodrida representació de la gran família del futbol internacional. Un homenatge que es va iniciar amb el derbi entre els equips de veterans dels dos principals equips de la ciutat, RCD Espanyol i FC Barcelona, on Kubala va jugar, i després es va organitzar un partit entre la Selecció Catalana, dirigida per Carles Reixach, i una selecció de jugadors estrangers dels diferents equips de la Lliga Espanyola, dirigits pel llavors seleccionador espanyol Javier Clemente.

  1. Selecció Catalana: Porters: Emilio i Busquets. Defenses: Geli, Oscar, Julià, Soler, Sergi, Alejo, Tomas i Sánchez Jara. Migcampistes: Tito Vilanova, Vinyals, Martin, Moragues, Maqueda, Marqueda i Aguilà. Davanters: Kubala, Javi, Escaich, Carlos, Lluí, Barbará i Roura.
  2. Combinat estranger de la Lliga Espanyola: Porters: N’Kono i Varbodic. Defenses: Kuznetsov, Spasic, Najdoski, Djuric, Mijic i Moj. Migcampistes: Witchske, Visnixc, Lukic, Prosinecki, Milanko , Gracan i Bursac. Davanters: Urban, Esnaider, olster, Amarildo, Guldelj i Suker.

Va ser molt emotiu veure la sortida dels equips de veterans del RCD Espanyol i del FC Barcelona i veure a Ladislau Kubala “Lazy” amb el número 9 a la samarreta i el braçalet de capità amb les quatre barres. Malgrat els seus 65 anys, Kubala tenia una envejable condició física. En aquells temps era habitual veure’l exercitant-se físicament al barri de Les Corts, prop del desaparegut i històric Camp de Les Corts, que amb el seu enorme talent futbolístic es va quedar petit i va forçar a la construcció del Camp Nou.

Els primers onze minuts del partit entre la Selecció Catalana i el combinat de la Lliga Espanyola es van jugar per Kubala. Ell va fer dues passades, marca de la casa, i va tirar una falta amb la seva característica rosca. Tot seguit, al centre d’una memorable ovació, va ser substituït pel davanter de l’RCD Espanyol, Xavier Escaich. Fins aquell moment, el partit havia girat al voltant de la seva figura. A continuació es va oferir un primer temps vibrant amb sis gols. Al matiner gol d’Anton Polster, la selecció catalana va respondre amb deu minuts de gran inspiració on van marcar quatre gols, Xavier Escaich (1), Carlos (2) i Javi (1). Precisament aquest jugador del FC Barcelona, que estava cedit al Rayo Vallecano de Madrid, va ser el gran protagonista del partit en participar en els quatre gols. Abans d’arribar a la mitja part, Anton Polster posaria el 4-2.

Atès el rosari de canvis, la segona part no va resultar tan lluïda i el seleccionat estranger va aconseguir en els minuts finals l’empat a quatre amb gols de Amarildo i de Polster, amb el qual el davanter austríac va arrodonir la seva actuació amb un hat trick.

Es dona el cas que aquest va ser el segon homenatge a Kubala. El primer va ser el 30 d’agost de 1961 al Camp Nou en el qual van lluir la samarreta blaugrana els jugadors del Reial Madrid Alfredo Di-Stefano i Ferenc Puskas, que va ser un dels components del famós equip d’exiliats Hongria, amb el qual van arribar a Espanya. Moment únic en el qual es va poder veure una davantera de somni: Kubala, Di-Stefano i Puskas que d’haver arribat a jugar junts en un mateix equip hagués estat un extraordinari regal per al futbol. En aquella ocasió el Barça, va guanyar per 4-3 a l’Stade de Reims de França. L’any 2009 durant els actes del 52è aniversari de la inauguració del Camp Nou es va descobrir la estàtua en la seva memòria situada a l’esplanada de la tribuna de l’estadi.

Per a més informació o consultes relacionades amb els fons documentals que custodiem al CEO Samaranch, contacta’ns a ceosamaranch@fbolimpica.es

 

Acreditació de Joan Manuel Surroca donada al Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport Joan Antoni Samaranch | © Arxiu Fundació Barcelona Olímpica

 

 Vivencias de un periodista deportivo: acreditaciones deportivas con encanto (XIV)

Este post continúa el proyecto de un conjunto de artículos que nos propone el amigo Joan Manuel Surroca, periodista deportivo experto en olimpismo con un largo recorrido y experiencia. Además, es un habitual colaborador de la Fundació Barcelona Olímpica. Puede seguir sus escritos en el blog El Marcador y en su perfil de Twitter. 

Hoy nos presenta su vivencia durante el homenaje al futbolista Ladislao Kubala organizado en el Estadio de Montjuïc el 24 de abril de 1993.

 

El 24 de abril de 1993, el Estadio de Montjuïc fue el escenario de un multitudinario homenaje del fútbol catalán a uno de los más grandes y emblemáticos futbolistas de la historia: Ladislao Kubala.

Alrededor de 40.000 aficionados acudieron al Estadio de Montjuïc para participar en la fiesta futbolística en su honor que reunió una nutrida representación de la gran familia del fútbol internacional. Un homenaje que se inició con el derbi entre los equipos de veteranos de los dos principales equipos de la ciudad, RCD Espanyol y FC Barcelona, ​​donde Kubala jugó, y después se organizó un partido entre la Selección Catalana, dirigida por Carles Reixach, y una selección de jugadores extranjeros de los diferentes equipos de la Liga Española, dirigidos por el entonces seleccionador español Javier Clemente.

  1. Selección Catalana: Porters: Emilio y Busquets. Defenses: Geli, Oscar, Julià, Soler, Sergi, Alejo, Tomas y Sánchez Jara. Migcampistes: Tito Vilanova, Vinyals, Martin, Moragues, Maqueda, Marqueda y Aguilà. Davanters: Kubala, Javi, Escaich, Carlos, Lluí, Barbará y Roura.
  2. Combinado extrangero de la Liga Española: Porters: N’Kono y Varbodic. Defenses: Kuznetsov, Spasic, Najdoski, Djuric, Mijic i Moj. Migcampistes: Witchske, Visnixc, Lukic, Prosinecki, Milanko , Gracan y Bursac. Davanters: Urban, Esnaider, olster, Amarildo, Guldelj y Suker.

Fue muy emotivo ver la salida de los equipos de veteranos del RCD Espanyol y del FC Barcelona y ver a Ladislao Kubala “Lazy” con el número 9 en la camiseta y el brazalete de capitán con las cuatro barras. A pesar de sus 65 años, Kubala tenía una envidiable condición física. En aquellos tiempos era habitual verlo ejercitándose físicamente en el barrio de Les Corts, cerca del desaparecido e histórico Camp de Les Corts, que con su enorme talento futbolístico se quedó pequeño y forzó la construcción del Camp Nou.

Los primeros once minutos del partido entre la Selección Catalana y el combinado de la Liga Española se jugaron por Kubala. Él hizo dos pasadas, marca de la casa, y tiró una falta con su característica rosca. Acto seguido, en pleno corazón de una memorable ovación, fue sustituido por el delantero del RCD Espanyol, Xavier Escaich. Hasta ese momento, el partido había girado en torno a su figura. A continuación, se ofreció un primer tiempo vibrante con seis goles. Al tempranero gol de Anton Polster, la selección catalana respondió con diez minutos de gran inspiración donde marcaron cuatro goles, Xavier Escaich (1), Carlos (2) y Javi (1). Precisamente este jugador del FC Barcelona, ​​estaba cedido al Rayo Vallecano de Madrid, fue el gran protagonista del partido al participante en los cuatro goles. Antes de llegar al descanso, Anton Polster pondría el 4-2.

Dado el rosario de cambios, la segunda parte no resultó tan lucida y el seleccionado extranjero alcanzó en los minutos finales el empate a cuatro con goles de Amarildo y de Polster, con el que el delantero austriaco redondeó su actuación con un hat trick.

Se da el caso de que éste fue el segundo homenaje a Kubala. El primero, organizado por el FC Barcelona, tuvo lugar el 30 de agosto de 1961 en el Camp Nou y en el mismo vistieron la camiseta blaugrana los jugadores del Real Madrid Alfredo Di-Stefano y Ferenc Puskas, que fue uno de los componentes del famoso equipo de exiliados Hungría, con el que llegaron a España. Momento único en el que se pudo ver una delantera de ensueño: Kubala, Di-Stefano y Puskas que haber llegado jugados juntos en un mismo equipo hubiera sido un extraordinario regalo para el fútbol. En aquella ocasión el Barça, ganó por 4-3 al Stade de Reims de Francia. En 2009 durante los actos del 52º aniversario de la inauguración del Camp Nou se descubrió la estatua en su memoria situada en la explanada de la tribuna del estadio.

Para más información o consultas relacionadas con los fondos documentales que custodiamos en el CEO Samaranch, contáctanos en ceosamaranch@fbolimpica.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: