Aquest post continua el projecte d’un conjunt d’articles que ens proposa l’amic Joan Manuel Surroca, periodista esportiu expert en olimpisme amb un llarg recorregut i experiència. A més, és un habitual col·laborador de la Fundació Barcelona Olímpica. Podeu seguir els seus escrits al blog El Marcador i al seu perfil de Twitter.
Avui ens presenta la seva vivència durant la Copa del Món d’hoquei de l’any 1986.
Els mals resultats a la Copa del Mon de 1982 (11a posició) i els Jocs Olímpics de los Angeles de 1984 (8a posició) van portar l’hoquei espanyol a disputar la Intercontinental Cup, torneig classificatori per poder competir a la Copa del Món de 1986. La seva tercera edició es va disputar del 11 al 20 d’octubre a Barcelona i Terrassa amb la participació de dotze seleccions que van competir pels cinc primers llocs que donaven accés al grup de les dotze millors seleccions del mon. Dirigida per Santi Cortés, la selecció espanyola iniciava una nova etapa amb un equip en plena renovació i amb una majoritària presencia de jugador egarencs i una mitjana de 23 anys. Pep Agut, Ignasi Escudé, Quim Malgosa, Juan Garcia Mauriño, César Figar, Carlos Peon, Joan Malgosa, Jaume Escudé, Xavi Escudé, Miguel de Paz, Santi Malgosa, Paulino Monsalve i Roger Padrós.
Els cinc primers equips classificats assolirien el retorn al grup de les dotze millors seleccions del món. El Municipal de Terrassa fou l’escenari del partit inaugural entre Espanya i Canadà que va acabar amb una tan inesperada con immerescuda derrota de l’equip espanyol. En condicions normals el partit s’hauria d’haver resolt de forma clara per als amfitrions, però la bola no va voler entrar. Ocasions clamoroses, fins a 9 penaltis-corners no transformats, tres de seguits en els moments finals, i l’aferrissada defensa dels canadencs que, a més, van assolir el seu gol a sis minuts del final quan l’empat semblava un mal menor. Calia veure-ho per creure-ho. Malgrat aquest disgust inicial, la selecció espanyola va resoldre favorablement la resta de partits imposant-se a Malàisia (1-0), Japó (4-2), Kènia (5-0) i Bèlgica (1-0) i va acabar primera de grup assegurant-se la classificació per a la Copa del Món. A les semifinals, Polònia no va ser obstacle per a l’equip espanyol (2-0), mentre que Nova Zelanda s’imposà a Canadà arribant a la final imbatuda. Quatre mil espectadors es van aplegar al Reial Club de Polo per presenciar el duel de les “antípodes” en una final de gran càrrega emocional. A poc menys de vint minuts per al final els nova zelandesos dominaven per un preocupant 2-0, però l’equip espanyol, amb dos gols d’Ignasi Escudé va ser capaç d’empatar a 2 i va forçar la pròrroga. En el temps afegit, l’equip espanyol va tenir fins a quatre grans ocasions però no va arribar cap gol i finalment el títol es va haver de resoldre als penaltis stroke. El vencedor es va decidir en dues sèries de cinc llançaments per equip, en les quals el porter Agut va ser el protagonista amb dues espectaculars aturades que decidiren la victòria de l’equip espanyol que va encertar a transformar el seus 9 strokes. Coincidint amb la competició a Terrassa es va celebrar l’assemblea de la Federació Europea i l’oficina olímpica barcelonina va organitzar un seminari sobre hoquei i televisió. En síntesi, aquesta Copa Intercontinental va ser un bon aval per a la candidatura olímpica de Barcelona.
Per a més informació o consultes relacionades amb els fons documentals que custodiem al CEO Samaranch, contacta’ns a ceosamaranch@fbolimpica.es

Vivencias de un periodista deportivo: acreditaciones con encanto (XIII)
Este post continúa el proyecto de un conjunto de artículos que nos propone el amigo Joan Manuel Surroca, periodista deportivo experto en olimpismo con un largo recorrido y experiencia. Además, es un habitual colaborador de la Fundación Barcelona Olímpica. Puede seguir sus escritos en el blog El Marcador y en su perfil de Twitter.
Hoy nos presenta su vivencia durante la Copa del Mundo de hockey del año 1986.
Los malos resultados en la Copa del Mundo de 1982 (11a posición) y los Juegos Olímpicos de los Ángeles de 1984 (8a posición) llevaron al hockey español a disputar la Intercontinental Cup, torneo clasificatorio para poder competir en la Copa del Mundo de 1986. Su tercera edición se disputó del 11 al 20 de octubre en Barcelona y Terrassa con la participación de doce selecciones que compitieron para lograr los cinco primeros lugares que daban acceso al grupo de las 12 mejores selecciones del mundo. Dirigida por Santi Cortés, la selección española en una nueva etapa contaba con un equipo en plena renovación y con una mayoritaria presencia de jugador egarenses y una media de 23 años. Pep Agut, Ignasi Escudé, Quim Malgosa, Juan García Mauriño, César Fígar, Carlos Peón, Joan Malgosa, Jaume Escudé, Xavi Escudé, Miguel de Paz, Santi Malgosa, Paulino Monsalve y Roger Padrós.
El estadio municipal de hockey de Terrassa fue el escenario del partido inaugural entre España y Canadá que terminó con una tan inesperada como inmerecida derrota del equipo español. En condiciones normales el partido se debería haber resuelto de forma clara por los anfitriones, pero la bola no quiso entrar. Ocasiones clamorosas, hasta 9 penaltis-córner no transformados, tres seguidos en los momentos finales, y la cerrada defensa de los canadienses que, para mayor frustración, lograron su gol a seis minutos del final cuando el empate parecía un mal menor. Verlo para creerlo. A pesar de este disgusto inicial, la selección española resolvió favorablemente el resto de partidos imponiéndose en Malasia (1-0) Japón (4-2), Kenia (5-0) y Bélgica (1-0) y terminó primera de grupo asegurándose la clasificación para la Copa del Mundo. En las semifinales, Polonia no fue obstáculo para el equipo español (2-0), mientras que Nueva Zelanda se impuso a Canadá llegando a la final imbatida. Cuatro mil espectadores se reunieron en el Real Club de Polo barcelonés para presenciar el duelo de las “antípodas” en una final de gran carga emocional. A poco menos de veinte minutos para el final, los neozelandeses dominaban por un preocupante 2-0, pero el equipo español, con dos goles de Ignacio Escudé, fue capaz de empatar a 2 y forzar la prórroga. En el tiempo añadido, el equipo español llegó a tener hasta cuatro grandes ocasiones, pero no llegó ningún gol y finalmente el título se tuvo que resolver los penaltis stroke. El vencedor se decidió en dos series de cinco lanzamientos por equipo, en las que el portero Agut fue el protagonista con dos espectaculares paradas que decidieron la victoria del equipo español que acertó a transformar sus 9 strokes. Coincidiendo con la competición en Terrassa se celebró la asamblea de la Federación Europea y la oficina olímpica barcelonesa organizó un seminario sobre Hockey y televisión. En síntesis, esta Copa Intercontinental fue un buen aval para la candidatura olímpica de Barcelona.
Para más información o consultas relacionadas con los fondos documentales que custodiamos en el CEO Samaranch, contáctanos en ceosamaranch@fbolimpica.es
Deixa un comentari