Aquest post continua el projecte d’un conjunt d’articles que ens proposa l’amic Joan Manuel Surroca, periodista esportiu expert en olimpisme amb un llarg recorregut i experiència. A més, és un habitual col·laborador de la Fundació Barcelona Olímpica. Podeu seguir els seus escrits al blog El Marcador i al seu perfil de Twitter.
Avui ens presenta la seva vivència en diverses edicions del memorial Joaquim Blume.
Deu anys després de la seva tràgica i prematura mort quan estava en la seva plenitud esportiva, la Federació Catalana de Gimnàstica va decidir crear un memorial per honorar la figura del que fou genial gimnasta barceloní Joaquim Blume. Així va ser com el 25 d’octubre del 1969 es va celebrar la primera edició del Critèrium Internacional Ciutat de Barcelona-Memorial Joaquín Blume. L’escenari va ser el pavelló del Picadero, avui desaparegut i reconvertit a la nova seu social del FC Barcelona. Hi van participar gimnastes de vuit països: França, Holanda, Portugal, Bèlgica, Suïssa, Luxemburg i Espanya, destacant la presència del president de la Federació Internacional Arthur Gander, i el seu brillant guanyador va ser el gimnasta suís Meinard Bertchold.
A partir del 1971 el Memorial va incloure una prova femenina denominada Trofeu Internacional Catalunya essent la neerlandesa Ans Ranguewen la primera en inscriure el seu nom en el palmarès. Pel Memorial Blume han desfilat els millors gimnastes espanyols i una bona part de les principals figures de la gimnàstica mundial, entre ells nombrosos medallistes olímpics o mundialistes. En el seu palmarès hi figuren campions olímpics com el xinès Li Ning (1982) o el bielorús Vitaly Scherbo, el gran triomfador de Barcelona’92, que l’ha guanyat en tres ocasions (1991, 1993 i 1994). Al seu palmarès apareixen els noms del romanès Grecu, el francès Boerió, el búlgar Hrisovoz, l’hongarès Zoltan Magyar, el nord-americà Kurt Thomas, el japonès Sotomura, l’italià Chechi o el rus Eigeni Shabaev. Pel que fa a la competició femenina entre les guanyadores hi figuren les gimnastes romaneses Ungereanu, Silivas o Timor, la russa Svetlana Boginskaia o la xinesa Li Shanshan. La darrera edició fins ara disputada ha estat la 39ª el dia 1 de desembre de 2018 en la qual van resultar vencedors el rus Artur Dalolayan, campió del món l’any 2018, i la ucraïnesa Diana Varinska.
Al llarg de la seva dilatada història, el Memorial ha passat per diferents etapes, formats i escenaris, des del ja desaparegut pavelló del Picadero, el Palau Municipal d’Esports i fins i tot en una ocasió el Palau Sant Jordi en les proves test de les instal·lacions per als Jocs Olímpics de Barcelona. A nivell personal vaig tenir l’oportunitat de cobrir aquest Memorial en vàries ocasions. Recordo especialment l’ambient especial que es vivia en un Palau Municipal d’Esports ple de gom a gom o l’impressionant escenari del Palau Sant Jordi. Durant sis anys el Memorial va traslladar-se al Pavelló del Garraf a Vilanova i la Geltrú, una ciutat de reconeguda tradició gimnàstica, tornant a Barcelona a partir de 2010 amb el Complex Olímpic de la Vall de Hebron com a seu de les seves més recents edicions. Per raons pressupostàries, des del 2010 el Memorial Blume té caràcter bianual.
Com a curiositat, durant molts anys, en les dècades dels anys setanta i vuitanta, no va haver cap mena d’acreditació ja que els periodistes que hi anàvem només ens calia identificar-nos ja que ens coneixem quasi tots.
Para más información o consultas relacionadas con los fondos documentales que custodiamos en el CEO Samaranch, contáctanos en ceosamaranch@fbolimpica.es

Vivencias de un deportista deportivo: acreditaciones con encanto (XII)
Este post continúa el proyecto de un conjunto de artículos que nos propone el amigo Joan Manuel Surroca, periodista deportivo experto en olimpismo con un largo recorrido y experiencia. Además, es un habitual colaborador de la Fundación Barcelona Olímpica. Puede seguir sus escritos en el blog El Marcador y en su perfil de Twitter.
Hoy nos presenta su vivencia en diversas ediciones del memorial Joaquim Blume.
Diez años después de la trágica y prematura muerte de Joaquín Blume cuando estaba en su plenitud deportiva, la Federación Catalana de Gimnasia decidió crear un memorial para honrar la figura del que fue genial gimnasta barcelonés. Así fue como el 25 de octubre de 1969 se celebró la primera edición del Critérium Internacional Ciudad de Barcelona-Memorial Joaquín Blume. El escenario fue el pabellón del Picadero, hoy desaparecido y reconvertido en la nueva sede social del FC Barcelona. Participaron gimnastas de ocho países: Francia, Holanda, Portugal, Bélgica, Suiza, Luxemburgo y España destacando la presencia del presidente de la Federación Internacional Arthur Gander y su brillante vencedor fue el gimnasta suizo Meinard Bertchold.
A partir del 1971 el Memorial incluyó una prueba femenina denominada Trofeo Internacional Cataluña siendo la neerlandesa Ans Ranguewen la primera en inscribir su nombre en su palmarés. Por el Memorial Blume han desfilado los mejores gimnastas españoles y una buena parte de las principales figuras de la gimnasia mundial, entre ellos numerosos medallistas olímpicos o mundialistas. En su palmarés figuran campeones olímpicos como el chino Li Ning (1982) o el bielorruso Vitaly Scherbo, el gran triunfador de Barcelona’92, que lo ha ganado en tres ocasiones (1991, 1993 y 1994). En su palmarés aparecen los nombres del rumano Grecu, el francés Boerio, el búlgaro Hrisovoz, el húngaro Zoltan Magyar, el estadounidense Kurt Thomas, el japonés Sotomura, el italiano Chechi o el ruso Eigen Shabaev. En la competición femenina entre las ganadoras aparecen las gimnastas rumanas Ungereanu, Silivas o Timor, la rusa Svetlana Boginskaia o la china Li Shanshan. La última edición hasta ahora disputada ha sido la 39ª el día 1 diciembre de 2018 que tuvo como ganadores al ruso Artur Dalolayan, campeón del mundo de 2018, y las ucraniana Diana Varinska.
A lo largo de su dilatada historia el Memorial ha pasado por diferentes etapas, formatos y escenarios, desde el ya desaparecido pabellón del Picadero, el Palacio Municipal de Deportes e incluso en una ocasión el Palau Sant Jordi en las pruebas test de las instalaciones para los Juegos Olímpicos de Barcelona. A nivel personal tuve la oportunidad de cubrir este Memorial en varias ocasiones. Me ha quedado en el recuerdo el ambiente especial que se vivía en un Palacio Municipal de Esports lleno a rebosar o el impresionante escenario del Palau Sant Jordi. Durante seis años el Memorial se trasladó al Pabellón del Garraf en Vilanova y la Geltrú, una ciudad de reconocida tradición gimnástica, regresando a Barcelona a partir de 2010 con el Complejo Olímpico del Valle de Hebrón como sede de sus más recientes ediciones. Por razones presupuestarias desde el 2010 el Memorial Blume tiene carácter bianual.
Como curiosidad, durante muchos años, en las décadas de los setenta y ochenta, no hubo ningún tipo de acreditación ya que los periodistes que asistíamos nos valía con identificarnos ya que nos conocíamos casi todos.
Para más información o consultas relacionadas con los fondos documentales que custodiamos en el CEO Samaranch, contáctanos en ceosamaranch@fbolimpica.es
Deixa un comentari