Centenari del naixement de Joan Antoni Samaranch

Joan Antoni Samaranch i Torelló va néixer a Barcelona el 17 de juny de 1920, avui fa cent anys. Samaranch va ser empresari i polític, però sobretot un dirigent esportiu que va arribar a la presidència del Comitè Olímpic Internacional entre els anys 1980 i 2001. De fet, es va convertir en el president honorari del COI de forma vitalícia.

Però ja abans de la seva tasca com a president del Comitè Olímpic Internacional, Samaranch ja havia ocupat diversos càrrecs en l’àmbit de la gestió esportiva com ara el de Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, delegat Nacional d’Educació Física i Esport i president de la Diputació Provincial de Barcelona. De fet, com a Regidor d’Esport va ser una figura cabdal en l’organització i celebració dels II Jocs del Mediterrani l’any 1955, el primer gran esdeveniment esportiu celebrat a la ciutat.

Joan Antoni Samaranch va ser clau per a què la ciutat de Barcelona fos seu olímpica l’any 1992. En aquest sentit, és inolvidable el moment en el qual el president del Comitè Olímpic Internacional va pronunciar la frase  “À la ville de … Barcelona”, el 17 d’octubre de 1986, a Lausana, on es va atorgar de manera oficial els Jocs Olímpics i Paralímpics a la seva ciutat natal. Jacques Rogge, el seu successor al Comitè Olímpic Internacional, el va qualificar com “l’arquitecte del moviment olímpic”.

Detall de l’espai Joan Antoni Samaranch | © Arxiu Fundació Barcelona Olímpica

Cal reconèixer que, Joan Antoni Samaranch fou un gran defensor i impulsor de la necessitat que una ciutat com Barcelona, que havia estat seu d’uns Jocs, tingués un centre museístic dedicat al món olímpic i esportiu, així com tenir un espai de conservació del llegat de Barcelona’92.

Una part del seu llegat es troba conservat a la Fundació Barcelona Olímpica, tant al recorregut permanent del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch com al Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, on conservem, investiguem i difonem la història de l’olimpisme i de l’esport en general. Aquestes dues entitats estan gestionades per la Fundació Barcelona Olímpica, entitat de la qual Samaranch va ser l’impulsor i de la qual va formar part del seu Patronat fundacional, pertanyent al mateix fins a la seva mort el 21 d’abril de 2010.

A finals d’abril de 2010, tot just deu dies després de la seva mort, en el transcurs del Ple Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, va proposar que el Museu Olímpic i de l’Esport incorporés el nom de Joan Antoni Samaranch com a agraïment al seu llegat esportiu arrelat a Barcelona.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: