Dards a la vitrina de la peça destacada

Cal dir que, una de les principals tasques que coordina el Departament de Col·lecció del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona és la gestió de l’entrada dels objectes al fons privat del museu.

La procedència d’aquests objectes al fons privat del museu tenen una gran diversitat i podem destacar alguns col·lectius que col·laboren amb la renovació i ampliació d’aquest fons:

  • Llegat del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 (COOB’92).
  • Col·lecció privada del Sr. Joan Antoni Samaranch.
  • Col·laboració dels Comitès Organitzadors dels Jocs Olímpics i Paralímpics (com la donació de les mascotes dels Jocs Olímpics i Paralímpics de PyeongChang que us va, presentar fa unes setmanes).
  • Col·laboració amb el Comitè Olímpic Internacional. Compra de les torxes, medalles, pòsters i objectes dels diferents Jocs Olímpics i Paralímpics.
  • Cessions d’altres museus o entitats culturals. Ex: Museu Arqueològic de Catalunya (una col·lecció d’àmfores), Museo del Esquí Paquito Fernández Ochoa (amb seu a Cercedilla – Madrid) que ens va doanr un casquet i uns esquís de Paquito Fernández Ochoa i de Blanca Fernández Ochoa.
  • Clubs Esportius. Ex: FC Barcelona (que ens cedeix una samarreta de futbol), Unió Esportiva Santboiana (que ens va donar una samarreta de rugbi) o Club Natació Sabadell (que ens va donar un banyador de waterpolo femení).
  • Col·leccions privades d’esportistes: Ex: Marc Márquez (granota motociclisme), Queralt Castellet (taula snowboard), Dani Salgado (sabatilles futbol sala), Ander Mirambell (skeleton, casc i vestimenta) o Laura Orgué (granota esquí de fons).
  • Marques Esportives: Ex: RENO (objectes relacionats amb hoquei sobre rodes), MERCEDES-BENZ (cotxe de Formula 1) o TURBO (objectes relacionats amb la natació).
  • Federacions Esportives (Federació Catalana, Federació Espanyola i Federació Internacional). Exemples: Federació Catalana d’Escacs (taulell i peces d’escacs), Federació Espanyola de Beisbol (vestimenta completa) o Federació Catalana de Boxa (casc).
  • Persones anònimes: destacant aquelles persones que donen material dels Jocs Olímpics de Barcelona’92.

Cessió de la Federació Catalana de Dards

Si fa uns dies us vam presentar la vitrina de la peça destacada del museu, avui us volem presentar les últimes peces que hi hem exposat, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, el passat 18 de maig, i la Nit dels Museus, el dia 19.

Recentment hem rebut, de la mà de Tony Gragera, la cessió d’una col·lecció d’objectes de la Federació Catalana de Dards. Entre aquests objectes en podríem destacar alguns, ja sigui per la seva representativitat o el seu valor històric.

Vitrina de la peça descatada amb objectes de la Federació Catalana de Dards
Vitrina de la peça descatada amb objectes de la Federació Catalana de Dards | © Arxiu Fundació Barcelona Olímpica

Diana oficial WINMAU

Tot i ser relativament recent, és de l’any 1998, té inscrit l’anagrama de la Federació Catalana de Dards al seu voltant.

 

Caixa amb dards de barril hexagonal

A l’interior de la caixa podem veure un joc de dards amb barril en forma hexagonal datats de la dècada dels 50 del segle XX.

 

Caixa amb diversos jocs de dards

Al seu interior conté diversos jocs de dards de diversos tipus: dos jocs de dards amb veletes de paper premsat i dos jocs de dards amb veletes de ploma. Tots ells daten dels anys 40 i 50 del segle XX. També hi ha un joc de dards publicitaris amb el barril en forma d’ampolla i canya i veleta de plàstic. Aquests daten dels anys 60 del segle XX.

 

Elements commemoratius

Finalment, un conjunt d’elements representen elements commemoratius de l’esport dels dards, com un joc commemoratiu de la WDF Europe Cup 2016 celebrada a Holanda que presenta la senyera a la seva inscripció i veleta, un joc de dards commemoratiu del primer campionat en què va participar la Federació Catalana de Dards, a Irlanda l’any 2011. També podem veure un petit trofeu que representa un jugador de dards.

Col·lecció de dards commemoratius
Col·lecció de dards commemoratius | © Arxiu Fundació Barcelona Olímpica

Hem acompanyat la vitrina amb una presentació del joc dels dards, la seva arribada a Catalunya i la creació de la federació que ens ha cedit els objectes.

Les primeres referències a la pràctica dels dards es remunten a centenars d’anys tot i que no se’n coneix amb exactitud l’origen. Com a esport, va arribar a Catalunya als anys 1960 de la mà de turistes anglesos. Finalment, la Federació Catalana de Dards, encarregada de la regulació d’aquest esport, es va organitzar als anys 1980 tot i que no es va constituir oficialment fins l’any 1990.

Aquesta col·lecció es podrà veure al hall del museu fins al dia de la Mercè, moment en què us presentarem una novetat de les nostres col·leccions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: